top of page
Search
Writer's pictureHealthy Fika

Inovatia in infrastructura electrica este critica pentru dezvoltarea tarii



Într-un Sibiu lăsat la coada investițiilor în infrastructura de distribuție a energiei electrice în ultimul deceniu, Zona industrială vest a rămas fără capacitatea de a alimenta noi investitori de trei ani. În acest context, doi oameni de afaceri din Sibiu au sesizat potențialul unei investiții pe care Statul Român, prin Electrica, nu a fost capabil să o realizeze: o nouă stație electrică. Precum într-un stat eșuat, în loc ca funcționarii să ajute la derularea acestei investiții private care ar fi rezolvat o problemă majoră a economiei sibiene, au blocat-o. Rezultatele: Zona industrială vest a Sibiului suferă în continuare de lipsă de capacitate electrică, iar investitorii aleg alte zone. Ca o ”cireașă de pe tort”, prin faptul că investiția privată într-o nouă stație electrică a fost blocată, prețul energiei electrice va crește pentru toți sibienii abonați la Electrica.

În ultimii zece ani, sumele alocate de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud (actualmente denumită Distribuție Energie Electrică România) pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în județul Sibiu au scăzut constant. După cum Turnul Sfatului a arătat la finele anului trecut, această scădere a investițiilor nu afectează doar locuitorii acestui județ, racordați la rețele vechi și de 70 de ani. Ci dăunează și Zonei industriale vest a municipiului Sibiu, principala platformă industrială din județ. Unde, de trei ani, orice nou investitor care vine, descoperă că nu mai ”are de unde să ia curent”. Și asta din cauză că SDEE Transilvania Sud ar fi trebuit de prin 2018 să pună în funcțiune o stație electrică. În loc să fie realizată, investiția a fost înlocuită cu promisiuni, ultimele fiind de realizare a acestei stații prin 2022 (mai multe detalii pe acest subiect puteți citi aici, în articolul ”În beznă” publicat de Turnul Sfatului).

Doi oameni de afaceri cu părul alb

Ștefan Manițiu și Adrian Ghinea sunt doi oameni de afaceri din Sibiu al căror istoric aproape că se ”confundă” cu evoluția Zonei industriale vest. Spre exemplu, Repcons SRL - una dintre societățile lor și printre primele apărute în acest domeniu în Sibiul postrevoluționar - este un nume bine cunoscut de investitorii care au deschis fabrici în Zona industrială vest. ”Am lucrat la rețelele electrice a mai bine de jumătate din fabricile care funcționează acum acolo”, apreciază Ștefan Manițiu.

Practic, știu ”ca în propria palmă” ce înseamnă infrastructura electrică și nevoile de acolo. ”Activând în acest domeniu, ne-am dat seama că în Zona industrială vest există potențialul unei afaceri dezvoltată de noi în domeniul nostru. Puteam să ne apucăm și noi să facem blocuri, dar am zis să dezvoltăm o afacere serioasă, la care ne pricepem, care să dureze: o stație electrică modernă”.

Practic, cei doi oameni de afaceri cu părul alb și-au dat seama că pot ei să construiască stația electrică pe care Electrica o tot amână și pe care investitorii o tot așteaptă. Au găsit și cumpărat terenul pe care poate fi amenajată o astfel de investiție, soluția tehnică ce ar putea fi implementată, sursele de finanțare. Mai ales că investiția nu este una de toată ziua: ar fi nevoie de aproximativ cinci milioane de euro. Au discutat și cu alți specialiști în domeniu și au început să pregătească documentele, au obținut certificatul de urbanism. NRGSC Technik SRL este numele societății prin care cei doi oameni de afaceri cu părul alb intenționau să construiască în Zona industrială vest o nouă stație electrică.

Avizul

De la SDEE Transilvania Sud SA, societatea care administrează rețelele de distribuție a energiei electrice în Zona industrială vest, investiția privată a celor doi oameni de afaceri sibieni avea nevoie, în final, de un ”aviz tehnic de racordare”. Normalele demersuri birocratice au fost întâmpinate, încă din birourile filialei sibiene ale Electrica, cu reticență. ”Dacă erați de stat, vă dădeam avizul tehnic de racordare fără nicio problemă. Așa...”.

Cei doi oameni de afaceri sibieni, liberali prin formație, aveau încredere însă că demersul lor, unul care ar rezolva probleme serioase pentru economia locală a Sibiului, va găsi totuși susținere din partea autorităților. Stația electrică de 110/20Kv – 2x40 MVA pe care doreau să o construiască nu era doar un moft de-al lor sau doar o oportunitate de afaceri: reprezenta un lucru necesar pentru dezvoltarea economiei sibiene. ”Cei de la Electrica ne-au spus de la început că nu se poate, că nu suntem nici distribuitori, nici furnizori. Doar că, în cele din urmă, refuzând să rezolve solicitarea noastră, fac rău Sibiului”, apreciază cei doi. În fața cărora erau invocate tot felul de motive pentru care nu se poate aviza, din cauza normativelor în vigoare, investiția pe care doreau să o realizeze.


Prin urmare, cei doi au continuat să pledeze pentru cauza lor și la forurile superioare. ”Ne-am dus, prin urmare, și la Brașov, la regionala Electrica, de unde ni s-a promis că solicitarea noastră poate regăsi rezolvare. Din șase membri ai comisiei cu care ne-am întâlnit, unul singur era receptiv. La director nici nu am mai fost primiți mai apoi”.

În tot acest timp, corespondența cu diferite entități din cadrul Electrica creștea volumele de acte pe care cei doi oameni de afaceri cu părul alb le tot întocmeau. ”La un moment dat, ne-au cerut o listă de consumatori pe care îi vom avea racordați la stația noastră. Păi, cum vine asta? Noi doream să vindem energie electrică oricui dorește, oricui vine în Zona industrială vest a Sibiului să investească în viitor”.

Chiar și așa, cei doi oameni de afaceri au întocmit o listă în care firme din Zona industrială vest își arătau dorința de creștere a capacităților de producție și, prin urmare, faptul că în viitor vor avea nevoie de capacități suplimentare de furnizare a energiei electrice. Nici întocmirea listei cerută cu viitori clienți, însă, nu a dus la rezolvarea situației.

Până la capăt

Cei doi oameni de afaceri admit faptul că investiția lor poate fi încadrată într-o situație care ar putea fi caracterizată drept ”neclarități în legislație”. Dar, în definitiv, normele sunt supuse schimbărilor, statul prin diferitele sale entități este chemat să își adapteze regulile, mai ales acolo unde disfuncționalitățile sunt atât de evidente. ”Până la urmă am ajuns la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Și acolo, întâlniri cu directori, cu oameni din funcții de răspundere și decizie. Cei de la ANRE nu ne spun că nu avem dreptul de a ne racorda la rețeaua Electrica pentru o astfel de investiție. Ba, mai mult, ne arată că accesul la rețelele de distribuție este obligatoriu a fi acordat pentru oricine solicită un aviz tehnic”.

De altfel, dreptul lor de a accesa energie electrică din rețelele de distribuție ale Electrica a fost scris negru pe alb într-unul din răspunsurile transmise oamenilor de afaceri sibieni. Răspuns în care autoritățile invocă ceea ce scrie în legea de căpătâi a acestui domeniu, și anume Legea energiei electrice și a gazelor naturale, cea cu numărul 123/2012. ”În conformitate cu prevederile art. 25, alin (1) din Lege, «deținătorul de licență și clientul final au acces reglementat la rețelele electrice de interes public. Accesul la rețelele electrice de interes public reprezintă un serviciu obligatoriu, în condiții reglementate, pe care trebuie să îl îndeplinească operatorul de transport și de sistem, precum și operatorul de distribuție»”, semnează vicepreședintele ANRE, Marian Neacșu, într-un răspuns transmis în urmă cu un an celor doi sibieni.


Cu acest răspuns în mână și cu încrederea că demersul lor sincer și care ar aduce beneficii tuturor părților implicate ar putea găsi funcționari care să poată clarifica o birocrație autosuficientă, cei doi sibieni au ajuns chiar și la Corina Popescu, directorul general al Electrica. O femeie apreciată în sistem și al cărei trecut este legat de Sibiu. ”Ne-a spus că nu poate. Deoarece s-ar crea un precedent”, își amintesc, tot mai tăcuți, cei doi oameni de afaceri cu părul alb. ”Precedentul” face referire la faptul că avizând o astfel de investiție privată, și în alte locuri din țară ar putea apărea astfel de inițiative care, în cele din urmă, ar face concurență directă celor de la Electrica.

Acesta a fost, de altfel, episodul care a pus capăt intenției celor doi de a mai obține avizele necesare investiției lor. ”După București, practic, am epuizat toate căile tehnice prin care am fi putut găsi oameni care să rezolve această situație”.


În replică, cei de la Electrica susțin că directorul lor general nu a făcut o astfel de apreciere și că, de fapt, ei dau dovadă de transparență și deschidere. Și că, în definitiv, investiția privată de la Sibiu ei tot nu o vor permite. ”La întâlnirea directorului general Electrica cu reprezentanții companiei respective, o dovadă de transparență și de deschidere, doamna Corina Popescu a explicat cadrul de reglementare în vigoare si nu a făcut nicio afirmație despre «crearea unui precedent». Compania Distribuție Energie Electrică Romania deține licență pentru prestarea serviciului de distribuție pe o arie de licență care include și județul Sibiu și, conform prevederilor legale, dreptul exclusiv pentru prestarea serviciului de distribuție. Ca operator de distribuție pentru aria respectivă, DEER are obligația de a asigura accesul la rețelele electrice de distribuție doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Conform Legii energiei și gazelor naturale, serviciul de distribuție a energiei electrice se asigură de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat”, este interpretarea transmisă publicației Turnul Sfatului de către reprezentanții Electrica.

Cine suferă? Sibienii!

O nouă stație electrică ce ar urma să aducă suficientă energie în Zona industrială vest este promisă de SDEE Transilvania Sud (actuala DEER) pentru 2022. Nu ar fi pentru prima dată când o astfel de promisiune este făcută fără a fi onorată.

Însă faptul că o astfel de investiție va fi realizată de Distribuție Energie Electrică România și nu de către un investitor privat afectează de două ori, în cele din urmă, sibianul obișnuit. O dată pentru că investiția ar fi realizată și din fonduri publice, din moment ce 48% din Electrica, din care face parte și DEER, este deținută de Statul Român. Al doilea efect asupra sibianului obișnuit ar fi cel resimțit în preț: orice investiție, autorizată de ANRE, se va reflecta în creșterea tarifelor percepute pentru abonații Electrica. Oficial, reprezentanții Electrica spun că nu pot estima care va fi impactul asupra tarifelor ca urmare a faptului că ei se angajează să realizeze stația electrică în discuție. ”Nu putem estima impactul în tarifele viitoare, aferent realizării acestui obiectiv. Conform prevederilor legale, investițiile promovate de operatorul de distribuție se încadrează în valorile aprobate de ANRE ex-ante pentru o perioadă de cinci ani. În prezent ne aflăm în cel de-al treilea an al perioadei a patra de reglementare. Reiterăm faptul că în discuție sunt tarife pentru prestarea serviciului de distribuție și nu tarife de vânzare a energiei electrice la utilizatorii finali în piața concurențială”, răspund reprezentanții societății Distribuție Energie Electrică România.

Mai mult, cei doi oameni de afaceri sibieni susțin că stația pe care ar fi intenționat să o construiască ei în Zona industrială vest ar fi fost una care ar fi permis tarife mai scăzute pentru potențialii lor clienți. Și asta deoarece costurile pe care le-ar avea în operarea noii stații ar fi mai mici decât ale actualului operator de distribuție. Lucru pe care cei de la Electrica nu îl consideră relevant. ”DEER (fosta SDEE Transilvania Sud) este un Operator de Distribuție care prestează serviciul de distribuție în baza licenței deținute, la tarife reglementate aprobate de ANRE pentru fiecare nivel de tensiune. Aceste tarife sunt stabilite de către ANRE strict pe baza recunoașterii costurilor de operare și mentenanță a rețelelor electrice, costuri necesare respectării condițiilor asociate Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Distribuția de energie electrică nu are un caracter concurențial și nu este subiectul unor oferte alternative în piață. Investițiile de genul celor pe care firma NRGSC Technik SRL încearcă să le promoveze nu reprezintă altceva decât înlocuirea unei părți a rețelei de distribuție operate de către DEER cu o rețea privată pentru care respectarea aceluiași Standard de performanță nu poate să conducă la costuri de operare și mentenanță mai mici. DEER a inclus în planul de investiții construirea acestei stații electrice de pe platforma Sibiu Vest, astfel încât considerăm că o investiție similară, a unei terțe părți nu își găsește justificarea tehnică și economică”, susțin reprezentanții Electrica în răspunsul transmis la solicitarea Turnul Sfatului pe acest subiect.

În detaliu

”Noi de la ANRE ne așteptam să medieze această situație. Chiar Legea energiei electrice specifică în mod clar că avem posibilitatea legală de a obține un aviz pentru o investiție precum a noastră. Doar că nimeni nu vrea să își asume interpretarea clară a legii, în favoarea oamenilor, în cele din urmă. Căci despre asta e vorba: comunitatea are o problemă, oameni din rândul comunității își doresc să rezolve acea problemă, pe banii lor, lasă-i să o facă. Noi am vrut să fim colaboratorii celor de la Electrica, nu dușmanii lor. Am descoperit că există o problemă. Hai să o rezolvăm! Împreună”, spun cei doi oameni de afaceri sibieni.

Aceștia au descris în detaliu neclaritățile birocratice pe care cei de la Electrica le folosesc drept argument în blocarea investiției lor. Pentru cititorii care doresc să aprofundeze și la nivel birocratic această situație, Turnul Sfatului prezintă și explicațiile tehnice ale celor implicați în acest subiect. ”Utilizatorul de rețea este, conform Ordinului ANRE nr. 59/2013 (anexa 1 la regulament) «utilizatorul de rețea electrică – orice persoană fizică sau juridică ale cărei instalații sunt racordate sau urmează a fi racordate la un sistem electroenergetic în scopul livrării de energie electrică în ori din sistemul de transport, respectiv de distribuție a energiei electrice». După părerea noastră, ordinul ANRE nr. 59/2013 ne plasează foarte clar în această situație de utilizator de rețea, în raport cu SDEE Transilvania Sud Brașov și SDEE Sibiu, care susțin în continuare greșit că nu poate fi racordat la rețeaua electrică de distribuție decât un consumator care depune o listă de puteri absorbite. Prin această audiență și cerere către dumneavoastră, încercăm să demonstrăm, poate creând prima speță de acest fel, că racordul unei stații electrice 110/20 kV-40 MVA, privată, nu se deosebește de una construită, de exemplu, de CEZ, Enel sau Electrica, în aceleași condiții tehnice. Totodată, noi oferim colaborare SEE Sibiu, creând posibilitatea alimentării cu energie electrică a celei mai importante zone industriale din Sibiu din două surse (stații)”, este modul în care cei doi oameni de afaceri din Sibiu au descris ”cuiul lui Pepelea” din demersul lor la ANRE.

În fața acestei spețe, cei de la Electrica răspund pentru Turnul Sfatului în același mod în care au răspuns și până acum: nu se poate. ”În conformitate cu prevederile Regulamentului de Racordare a utilizatorilor la rețelele de interes public aprobat prin Ord. ANRE 59/2013 cu completările ulterioare, Operatorul de Distribuție (OD) are obligația de a asigura accesul la rețelele electrice de distribuție cf. Art.5:

«(1) Utilizatorul solicită racordarea la reţeaua electrică prin cererea de racordare adresată operatorului de reţea, în oricare dintre următoarele situaţii:

a) apariţia unui loc de producere nou;

b) apariţia unui loc de consum nou, definitiv sau temporar;

c) apariţia unui loc de consum şi de producere nou;

d) apariţia unui loc de consum şi/sau de producere cu instalaţii de stocare nou;

e) separarea instalaţiilor unui utilizator de instalaţiile altui utilizator, în vederea racordării directe a acestora la reţeaua electrică a operatorului de reţea;

f) apariţia unui loc de producere cu sistem HVDC sau cu instalaţie de stocare şi sistem HVDC nou;

g) apariţia unei instalaţii de stocare noi sau a unui sistem HVDC nou».

După cum a fost comunicat, în mai multe rânduri, reprezentanților NRGSC Technik SRL, solicitarea de racordare a unei stații nu se încadrează în prevederile menționate”.În detaliu

”Noi de la ANRE ne așteptam să medieze această situație. Chiar Legea energiei electrice specifică în mod clar că avem posibilitatea legală de a obține un aviz pentru o investiție precum a noastră. Doar că nimeni nu vrea să își asume interpretarea clară a legii, în favoarea oamenilor, în cele din urmă. Căci despre asta e vorba: comunitatea are o problemă, oameni din rândul comunității își doresc să rezolve acea problemă, pe banii lor, lasă-i să o facă. Noi am vrut să fim colaboratorii celor de la Electrica, nu dușmanii lor. Am descoperit că există o problemă. Hai să o rezolvăm! Împreună”, spun cei doi oameni de afaceri sibieni.

Aceștia au descris în detaliu neclaritățile birocratice pe care cei de la Electrica le folosesc drept argument în blocarea investiției lor. Pentru cititorii care doresc să aprofundeze și la nivel birocratic această situație, Turnul Sfatului prezintă și explicațiile tehnice ale celor implicați în acest subiect. ”Utilizatorul de rețea este, conform Ordinului ANRE nr. 59/2013 (anexa 1 la regulament) «utilizatorul de rețea electrică – orice persoană fizică sau juridică ale cărei instalații sunt racordate sau urmează a fi racordate la un sistem electroenergetic în scopul livrării de energie electrică în ori din sistemul de transport, respectiv de distribuție a energiei electrice». După părerea noastră, ordinul ANRE nr. 59/2013 ne plasează foarte clar în această situație de utilizator de rețea, în raport cu SDEE Transilvania Sud Brașov și SDEE Sibiu, care susțin în continuare greșit că nu poate fi racordat la rețeaua electrică de distribuție decât un consumator care depune o listă de puteri absorbite. Prin această audiență și cerere către dumneavoastră, încercăm să demonstrăm, poate creând prima speță de acest fel, că racordul unei stații electrice 110/20 kV-40 MVA, privată, nu se deosebește de una construită, de exemplu, de CEZ, Enel sau Electrica, în aceleași condiții tehnice. Totodată, noi oferim colaborare SEE Sibiu, creând posibilitatea alimentării cu energie electrică a celei mai importante zone industriale din Sibiu din două surse (stații)”, este modul în care cei doi oameni de afaceri din Sibiu au descris ”cuiul lui Pepelea” din demersul lor la ANRE.

În fața acestei spețe, cei de la Electrica răspund pentru Turnul Sfatului în același mod în care au răspuns și până acum: nu se poate. ”În conformitate cu prevederile Regulamentului de Racordare a utilizatorilor la rețelele de interes public aprobat prin Ord. ANRE 59/2013 cu completările ulterioare, Operatorul de Distribuție (OD) are obligația de a asigura accesul la rețelele electrice de distribuție cf. Art.5:

«(1) Utilizatorul solicită racordarea la reţeaua electrică prin cererea de racordare adresată operatorului de reţea, în oricare dintre următoarele situaţii:

a) apariţia unui loc de producere nou;

b) apariţia unui loc de consum nou, definitiv sau temporar;

c) apariţia unui loc de consum şi de producere nou;

d) apariţia unui loc de consum şi/sau de producere cu instalaţii de stocare nou;

e) separarea instalaţiilor unui utilizator de instalaţiile altui utilizator, în vederea racordării directe a acestora la reţeaua electrică a operatorului de reţea;

f) apariţia unui loc de producere cu sistem HVDC sau cu instalaţie de stocare şi sistem HVDC nou;

g) apariţia unei instalaţii de stocare noi sau a unui sistem HVDC nou».

După cum a fost comunicat, în mai multe rânduri, reprezentanților NRGSC Technik SRL, solicitarea de racordare a unei stații nu se încadrează în prevederile menționate”.



37 views0 comments

Comentários


bottom of page